RSS
Hírek

Igazam, igazad, igazság

2010-02-19

A Biblia üzenete kimeríthetetlen. Ezzel tulajdonképpen mindenki egyetért. Csak vannak, akik a kérdéshez úgy állnak hozzá, hogy ez egyszerűen annyit jelent, hogy a Bibliába mindent bele lehet magyarázni.

Mindenki azt hoz ki belőle, amit szeretne. A mai korszellem divatos kifejezése: az én igazságom. És persze emellett, létezik másoknak is igazsága. Éppen a héten hallottam az utcán, ahogy elmentem egy beszélgető házaspár mellett. Pedig az igazság természeténél fogva mindentől függetlenül igazság. Olyan létezik, és mondhatom: ragaszkodok az igazamhoz. Ez lehet az én igazam, de az nem feltétlenül az igazság. És lehet mindenkinek igaza egyszerre, mindenkinek hajtogathatja a maga igazát. Mégis az igazság egyetlen.Persze ezt mindennapi helyzetekben nem olyan könnyű felismerni és megtalálni.

Van azonban az igazságnak egy alapvető természete ami segíthet. És ez a teszt nagyon alkalmas arra, hogy eldönthessük valamiről, hogy igazság-e szó valódi értelmében vagy pedig vélemény, valakinek az igaza. Olvastam egy cikket egy híres amerikai bibliai tanítóról, aki az anyagi siker teológiáját hirdette. Meggyőződve a tanról, hirdette, ahol csak tudta. Mégis történt valami, ami alapvetően megváltoztatta a hozzáállását a kérdésben. Meghívták Albániába prédikálni. Megdöbbentő élmény volt a számára. Szembesült azzal, hogy bizony, a legőszintébb hívők is nemcsak, hogy lehetnek szegények, hanem egyáltalán nem találkozott jómódú keresztényekkel. Levonta belőle az egyetlen levonható tanulságot, és megtanulhatjuk mi is: "Az a tanítás, ami nem működik a világ minden pontján, nem bibliai." Valóban a Bibliai igazságok a föld minden pontján, mindenki számára igazak. Ennyire kell meggyőződnünk hitünk alapigazságairól. Nem lehet benne megalkuvás, vagy maszatolás. Odamérhetem magam mindig hozzá. Lehet, hogy az eredmény fájdalmas lesz. Még az is lehet, hogy felháborító. De igaz.

Jóföldi Endre


Olvass még:

A gyülekezetekbe képmutatók járnak

2018-06-16

Sokszor hangzanak el hasonló mondatok. De tényleg így van?

Simonfán kirándultunk

2018-06-13

Június elején egy 15,5 kilométeres túrán vehettünk részt. Erről írt rövid élménybeszámolót az egyik résztvevő, Földesi Flóra.

Honnan tudhatom hogy létezik Isten?

2018-04-30

Bódi Mátyás rövid videókban foglalja az össze a legfontosabb istenérveket. Érdemes megnézni őket!

Ismerd meg a kezdeteket

2017-12-24

Mostanában a Mózes I könyvét olvassuk és ismerjük meg az istentiszteleteinken. Ezzel kapcsolatos a következő videó.

2017-es napközis tábor

2017-05-18

Idén is megrendezzük nyári napközis táborunkat a Békevárban.

Mit jelent a bemerítés?

2016-08-03

A bemerítést az Úr Jézus parancsa és a Biblia tanítása szerint gyakoroljuk, amikor olyan embereket merítünk vízbe (keresztelünk meg), akik Isten örömhírét, az evangéliumot megismerve hitre jutottak, saját döntésük alapján pedig el kívánják kötelezni magukat az Úr Jézus követésére és Isten családjához akarnak tartozni. A bemerítés azt szimbolizálja, hogy az ember, aki eddig bűneiben és bűneinek élt, eltemeti, halálba adja régi életét, és átadja élete irányítását Krisztusnak, hogy ő kezdjen vele egy új, Istennek tetsző és a bűn szolgaságától szabad életet (Róm 6:4-5). Nyilvános megvallása annak, hogy Jézus Krisztust választjuk életünk Urának és szeretjük őt annyira, hogy engedelmeskedünk neki ebben is.

Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet 2017 - Kaposvár Béke utca 30.  - kapcsolat@bekevar.hu - Adatvédelmi tájékoztató