RSS
Hírek

Emberek a keresztnél

2011-04-22

Max Lucado írja, hogy Jézus keresztjénél Máté három fotót készített. Az embereket, akiket ott látunk három csoportba lehetett sorolni. Mindenki felkerült valamelyik képre. És ha őszintén megnézed ma ezeket a képeket, akkor az egyiken saját magadat is megláthatod. Nincs negyedik kép.

Az elsőn azok vannak, akiket odakényszerítettek a kereszthez. Mint Cirénei Simon. Arra kényszerítették, hogy vigye Jézus keresztjét. Lehet, hogy ezen a képen vagyunk. Megyünk a templomba, gyülekezetbe, mert a szüleink elvárták, szinte kényszerítettek. Vagy egy férj jön, hogy a feleségét meg ne bántsa. Vagy éppen fordítva. Végül is ennyit megtehetek a kedvéért? Ha ez megnyugtatja... Ha ez neki számít… Engem úgysem érdekel… Lepereg majd rólam. A szülő, aki jön a gyermekei miatt. Hadd tanuljanak valami szépet a bibliakörben, a hittanon. Van, aki a hagyomány miatt jön. Vannak, akik a baráti kapcsolatok miatt. A társasági élet része. Mindannyiukat kényszeríti valami. Nem önszántukból jönnek. Ezt látjuk az első képen. Az első kép címe: Akiket a kereszthez kényszerítettek. Megérintették Jézus keresztjét, de a kereszt sohasem érintette meg őket.

Simon a hátán vitte Isten szeretetének a legmegdöbbentőbb tárgyi bizonyítékát... Ő vitte Krisztus keresztjét...  De nem változott meg tőle. Ez az első kép. Amit tanulhatunk belőle: Lehetsz nagyon közel a kereszthez, de távol Krisztustól.

A következő fotónak azt a címet adhatnánk. Bolondok a keresztnél. Akik nem értettek meg semmit. Mint a vallási vezetők és még mások, akik szavaikkal ingerelni akarták.  “Szállj le a keresztről!... Mentsd meg magad!” Vagy a katonák nagyobb része, akik kockajátékot játszottak a kereszt tövében. Mert el kellett dönteni a nagy kérdést, hogy kié legyen a köntös... Lehet, hogy ezen a képen vagy... Nevetségessé, komolytalanná teszed Krisztus keresztjét az életeddel vagy a szavaiddal. A fotón levő emberek nagyon közel vannak a kereszt fájához, de távol vannak a vértől, ami a kereszten folyt. Ott ugrálunk, téblábolunk a kereszt körül, de közben játsszuk a képmutatás, a sértődöttség, a pletyka játékait. Nagyon közel a kereszthez, de távol Krisztustól.

És aztán van egy harmadik kép is. Ez is a keresztnél készült. Ezen a képen szeretnék én is lenni. Azok vannak rajta, akik megváltást, bűnbocsánatot, kegyelmet kaptak a keresztnél. Akik Jézusra, mint megváltójukra néztek fel. Akik tudták, hogy igazából nekik kellene ott lenniük a kereszten. A százados és még néhány katona, aztán pár asszony Jézus követői közül. Ők sem értették teljesen a történteket, de tudták, hogy igazából nem Jézusnak kellett volna meghalnia. Ő nem saját bűnei miatt halt meg. A miénkért. Az enyémért. Ők vannak az utolsó képen. Emberek, akik tudják, hogy Krisztus a helyükön szenved. Helyettük. És értük.

Itt van a három kép. Az elsőn azok, akiket odakényszerítettek a kereszthez. A másodikon, akik csak játszanak a keresztnél. A harmadikon pedig, akik Isten Fiát látják szenvedni.

Három kép készült a keresztnél? Te melyikre kerülnél?

Jóföldi Endre

Ha Kaposváron vagy a könyéken élsz, gyere el most Húsvétkor istentiszteletünkre vasárnap 10 órától. Szeretettel várunk!


Olvass még:

A gyülekezetekbe képmutatók járnak

2018-06-16

Sokszor hangzanak el hasonló mondatok. De tényleg így van?

Simonfán kirándultunk

2018-06-13

Június elején egy 15,5 kilométeres túrán vehettünk részt. Erről írt rövid élménybeszámolót az egyik résztvevő, Földesi Flóra.

Honnan tudhatom hogy létezik Isten?

2018-04-30

Bódi Mátyás rövid videókban foglalja az össze a legfontosabb istenérveket. Érdemes megnézni őket!

Ismerd meg a kezdeteket

2017-12-24

Mostanában a Mózes I könyvét olvassuk és ismerjük meg az istentiszteleteinken. Ezzel kapcsolatos a következő videó.

2017-es napközis tábor

2017-05-18

Idén is megrendezzük nyári napközis táborunkat a Békevárban.

Mit jelent a bemerítés?

2016-08-03

A bemerítést az Úr Jézus parancsa és a Biblia tanítása szerint gyakoroljuk, amikor olyan embereket merítünk vízbe (keresztelünk meg), akik Isten örömhírét, az evangéliumot megismerve hitre jutottak, saját döntésük alapján pedig el kívánják kötelezni magukat az Úr Jézus követésére és Isten családjához akarnak tartozni. A bemerítés azt szimbolizálja, hogy az ember, aki eddig bűneiben és bűneinek élt, eltemeti, halálba adja régi életét, és átadja élete irányítását Krisztusnak, hogy ő kezdjen vele egy új, Istennek tetsző és a bűn szolgaságától szabad életet (Róm 6:4-5). Nyilvános megvallása annak, hogy Jézus Krisztust választjuk életünk Urának és szeretjük őt annyira, hogy engedelmeskedünk neki ebben is.

Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet 2017 - Kaposvár Béke utca 30.  - kapcsolat@bekevar.hu - Adatvédelmi tájékoztató