RSS
Hírek

Jézus igája: Hogyan viszed a terheidet?

2011-06-06

Tudom, hogy mindannyiunknak vannak terheink. Már a legkisebb gyereknek is. Aztán hamarosan jönnek az iskolai terhek. Dolgozatok, házi feladatok terhei. Szinte elviselhetetlennek tűnnek. Hamarosan teherré válik a tinédzsernek, hogy milyen elviselhetetlenek is az ő szülei. Persze jó esetben ezt ki lehet nőni. Valaki úgy mondta el ezt: 13 éves voltam, amikor rájöttem, hogy milyen hülyék a szüleim. Most vagyok húsz és fantasztikus, hogy 7 év alatt milyen sokat fejlődtek.

Aztán teherré válik a párkeresés. Lesz-e társam, s ha igen ki? Nagy teher. Aztán megtaláljuk. Örülünk egymásnak, és aztán rájövünk, hogy ebben is vannak terheink… Sehogy se könnyű…
Legtöbben vágynak gyerekekre, és nagy teher, ha valamiért ez nem sikerül. Egyre több ilyen pár van, ahol ez így van. És aztán, amikor gyermekünk, gyermekeink lesznek, akkor újra jön a felismerés. A nagy öröm mellett, a gyermeknevelés nagy lelki terhekkel is jár. Aztán nőnek a gyerekek, és sokszor a terhek, feladatok is velük együtt.

Egy társaságban arról vitatkoztak – jelentős kérdés ez -, hogy mikor kezdődik az élet. A fogantatáskor, vagy a születéskor? Mire valaki azt mondta végül, hogy az élet akkor kezdődik, amikor a kutya elpusztul, és az utolsó gyerek is elköltözött otthonról. Lehet valóban könnyebb az élet úgy, de újabb terhek jönnek. Jön a időskorral járó betegségek, fájdalmak, akár a magány terhe.

Szóval akárhogy is nézzük, mindenkinek vannak terhei. Olyan nehézségei, amik sok esetben egészen elviselhetetlennek tűnnek. Mit tudunk kezdeni ezekkel a terhekkel?

Mit kezdhetek a terheimmel?

Jézus Krisztus ezt mondta a terhekről: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Mt 11,28)
Azt hiszem, ez eddig mindenkinek tetszik. Ha meg vagyok terhelve, akkor nyugalmat kaphatok. Eddig nagyon szép. Bár egy kicsit talán gyanús, hogy nem azt mondja, hogy leveszem a terheidet, hogy megoldom a problémáidat, hanem megnyugvást adok. Nyugalmat, békességet adok.

Ami viszont ezután jön, az elég meglepő első hallásra: "Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.  Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." (Mt 11,29-30)

Nem erre számítottunk, ugye? Meg vagyok fáradva. Terheim vannak… Mi hiányzik ilyenkor a legkevésbé? Vegyek fel még egyet a nyakamba. Vegyek a nyakamba még egy igát is? Erre mondják hiányzott, mint lepratelepnek a malária… Már csak ez hiányzott… Most akkor jobb? Terheid vannak, el vagy benne fáradva… alig bírod vinni, és akkor még vegyél valami másik terhet a nyakadba.

És valóban sokan így látják a kereszténységet. Egy újabb teher a nyakamba. Alig van egy kis időm vasárnap pihenni és akkor még menjek el a templomba, egy gyülekezetbe. Nekem pihenésre van szükségem… És lehetne mondani más hasonló példákat is. De azt hiszem félre értünk valamit ilyenkor…

Mire jó az iga?

Mivel a mai háztartásokban, már csak igen kis számban tartunk igát, én mellékeltem egyet egy képen, hogy lássuk mi is ez. Szóval mire való az iga? Az iga nem teher, hanem egy teherhúzást megkönnyítő eszköz. Arra való, hogy a terhet könnyebben lehessen húzni – ez nem a teher, hanem a teher húzását segítő eszköz.

Tehát felveszem az igát. Jézus adta oda. Húzom az igát. Én vagyok az egyik felén. Van-e valaki a másik felén is? Kinek az igája? Mit mondott Jézus: Vegyétek fel az ÉN igámat. Jézusé az iga. Ez nem egy egyszemélyes iga. Az iga JÉZUSÉ. Amikor húzod az igát, akkor ne feledd el. EZ JÉZUS IGÁJA. Ő húzza a másik oldalon. És szerintetek, akkor ki húzza tulajdonképpen az igát?

Az egyik oldalon ott vagyok én, a másikon ott van Jézus. Ő az Isten Fia. Aki betegeket gyógyított, halottakat támasztott fel. A Mindenható Isten emberi formában. Amikor vele együtt húzod a terheket, akkor ki húzza igazán? Ez olyan, mint amikor az elefánt és a kisegér mennek a hídon és azt mondja a kisegér: Elefánt, hallod, hogy dübörgünk?

Együtt Jézussal

Tehát, amikor Jézus azt mondja vegyük fel az igáját, akkor azt ajánlja fel: OTT LESZEK VELED MINDIG A TERHEIDBEN. És nem csak állok melletted és javaslatokat teszek, hogy mit csinálj, vagy éppen drukkolok. HANEM VELED EGYÜTT HÚZOM AZ IGÁT. Mert ez a JÉZUS igája.
Ez a kérdés most, hogyan mész tovább? Húzod egyedül a terheidet… Azt mondod: majd csak kibírom valahogy. Vagy felveszed a Jézus igáját? És akkor ő húzni fogja veled együtt. Mindig ott lesz melletted.

Annyiféle teher: az iskola, a család, a munka vagy éppen a munkanélküliség terhei, betegség terhei. Húzod egyedül? Vagy azt kéred: Úr Jézus, én inkább veled húznám. Nem egyedül akarom húzni. Felveszem a te igádat. Követlek téged. Arra megyek, amerre te. Hadd legyek a te követőd.

Jóföldi Endre


Olvass még:

A gyülekezetekbe képmutatók járnak

2018-06-16

Sokszor hangzanak el hasonló mondatok. De tényleg így van?

Simonfán kirándultunk

2018-06-13

Június elején egy 15,5 kilométeres túrán vehettünk részt. Erről írt rövid élménybeszámolót az egyik résztvevő, Földesi Flóra.

Honnan tudhatom hogy létezik Isten?

2018-04-30

Bódi Mátyás rövid videókban foglalja az össze a legfontosabb istenérveket. Érdemes megnézni őket!

Ismerd meg a kezdeteket

2017-12-24

Mostanában a Mózes I könyvét olvassuk és ismerjük meg az istentiszteleteinken. Ezzel kapcsolatos a következő videó.

2017-es napközis tábor

2017-05-18

Idén is megrendezzük nyári napközis táborunkat a Békevárban.

Mit jelent a bemerítés?

2016-08-03

A bemerítést az Úr Jézus parancsa és a Biblia tanítása szerint gyakoroljuk, amikor olyan embereket merítünk vízbe (keresztelünk meg), akik Isten örömhírét, az evangéliumot megismerve hitre jutottak, saját döntésük alapján pedig el kívánják kötelezni magukat az Úr Jézus követésére és Isten családjához akarnak tartozni. A bemerítés azt szimbolizálja, hogy az ember, aki eddig bűneiben és bűneinek élt, eltemeti, halálba adja régi életét, és átadja élete irányítását Krisztusnak, hogy ő kezdjen vele egy új, Istennek tetsző és a bűn szolgaságától szabad életet (Róm 6:4-5). Nyilvános megvallása annak, hogy Jézus Krisztust választjuk életünk Urának és szeretjük őt annyira, hogy engedelmeskedünk neki ebben is.

Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet 2017 - Kaposvár Béke utca 30.  - kapcsolat@bekevar.hu - Adatvédelmi tájékoztató