RSS
Hírek

10 tanács, hogyan lehetek jobb hallgató?

2014-02-16

Az egyik legnagyobb keresztény szolgálat: meghallgatni másokat. Ma erre mégis kevesen vállalkoznak, kevesen szánnak időt. Nem egyszer hallottam már beszélgetéseket, ahol gyakorlatilag két ember beszélt egyszerre, de mégsem egymással. Sőt, be kell vallanom, már én is beszélgettem így. Hogyan lehetsz jobb hallgató? Jakab levele azt mondja, lehet tanulni, lehet fejlődni: Jak 1,19 "Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra"

1. A jó hallgató odafigyel. Szemébe néz annak, akivel beszél, és nem szakítja meg beszéd közben. Ki is fejezi az érdeklődését.

2. A jó hallgató nem néz át a másik válla felett, miközben valakivel beszélget, arra várva, hátha jön valaki érdekesebb, vagy fontosabb.

3. A jó hallgató nem a telefonját nézegeti beszélgetés közben. Ma egy étteremben kávézóban fontos kérdés van-e Wifi (vezeték nélküli internet). Miért? Mert sokan a telefonunkat nézegetjük kávézás közben is. Van olyan étterem, ahol ezt írták ki: Nálunk nincs wifi, beszélgessetek!
Nem is beszélve arról, milyen udvariatlan és figyelmetlen felvenni egy csörgő telefont, egy beszélgetés közben. Persze lehet, téged nemzetbiztonsági szempontból fontos kérdésekben hívnak és muszáj rögtön felvenned. Akkor nem neked szól. Ha nem így lenne, akkor igen. Fontosabb kell legyen az, akivel éppen beszélek, mint az, aki hív közben. Kérlek, ne vedd fel a telefont, amikor valakivel éppen beszélgetsz!

4. A jó hallgató nem arra vár, hogy amint a másik szünetet tart a beszédben, végre elmondhassa, amit ő akar. Ha arra koncentrálsz, mikor mondhatod már el a véleményedet, nem fogod észrevenni a beszélgetés igazi értékét. A cél megismerni a másikat.

5. A jó hallgató egész teste kifejezi, hogy odafigyel. Közelebb hajol, és pozitiv, érdeklődő a testbeszéde is. Nem izeg-mozog, nem fonja karba a kezét, nem nézelődik másfelé.

6. A jó hallgató nem sietteti a másikat, inkább jó kérdésekkel segíti, hogy a másik meg tudja osztani a gondolatait.

7. A jó hallgató előítéletek nélkül kezd bele a beszélgetésbe. Nem alkot előre véleményt, mit fog mondani, akivel beszélget. A tipikus ellenpélda a nyuszika és a róka a sztoriban. A nyuszika fűnyírót akart kölcsönkérni a rókától, és oda úton végig azon gondolkozik, vajon hogy fog reagálni a róka a kérésére. És végül arra jut, hogy biztos oda sem akarja neki adni. Úgy hogy a köszönés után rögtön úgy kezdi, amikor odaér: „Szia Róka, Tudod mit, tartsd meg a fűnyíródat” Ha őszinték vagyunk, nem ilyenek néha a beszélgetéseink? Nagyon sokszor előítéletekkel kezdünk el hallgatni másokat. Próbáljuk meg elkerülni.

8. A jó hallgató, törődik azzal, akit meghallgat. Honnan lehet ezt tudni? Miben mérhető? Kiderül abból, mi történik a beszélgetés után egy héttel, két héttel. Csak hallgattam, vagy meg is hallottam, amit a másik mondott. És tényleg eljutott a szívemig is a fejemből. Rákérdezek arra később, amit valaki megosztott velem. Foglalkoztat-e annyira, hogy eszembe jusson később is?

9. A jó hallgató felismeri, hol tud azonosulni azzal, akivel beszélget. De lehetőleg nem úgy, hogy azt mondja: Pontosan tudom, mit érzel. Az az igazság a legtöbbször erre képtelenek vagyunk, és nem is ez a leglényegesebb. Mindenki szeretné, ha megértenék, de azt nem, ha gyereknek néznék őket.

10. Végül a jó hallgató bizalmasan kezeli, amit megosztottak vele. A bizalmat ugyanis nehéz megszerezni, de nagyon könnyű elveszíteni.

A témához kapcsolódó igehirdetést itt találod: Békevár.hu/tanítások

A tanácsokhoz felhasznált forrás: 11 steps to become a good listener


Olvass még:

Ismerd meg a kezdeteket

2017-12-24

Mostanában a Mózes I könyvét olvassuk és ismerjük meg az istentiszteleteinken. Ezzel kapcsolatos a következő videó.

2017-es napközis tábor

2017-05-18

Idén is megrendezzük nyári napközis táborunkat a Békevárban.

Mit jelent a bemerítés?

2016-08-03

A bemerítést az Úr Jézus parancsa és a Biblia tanítása szerint gyakoroljuk, amikor olyan embereket merítünk vízbe (keresztelünk meg), akik Isten örömhírét, az evangéliumot megismerve hitre jutottak, saját döntésük alapján pedig el kívánják kötelezni magukat az Úr Jézus követésére és Isten családjához akarnak tartozni. A bemerítés azt szimbolizálja, hogy az ember, aki eddig bűneiben és bűneinek élt, eltemeti, halálba adja régi életét, és átadja élete irányítását Krisztusnak, hogy ő kezdjen vele egy új, Istennek tetsző és a bűn szolgaságától szabad életet (Róm 6:4-5). Nyilvános megvallása annak, hogy Jézus Krisztust választjuk életünk Urának és szeretjük őt annyira, hogy engedelmeskedünk neki ebben is.

Görög tábor 2016

2016-04-27

2016 nyarán is megrendezésre kerül napközis gyerektáborunk Kaposváron, a Béke-Füredi lakótelepen, a Békevár Alapítvány szervezésében. Többen szívesen visszajárnak már évek óta. A biztonság mellett természetesen arról is gondoskodunk, hogy gyermeke jól érezze magát.

Az 5 legtöbbet hallgatott tanítás a Békevárban 2015-ben

2016-01-19

Hallgasd és olvasd, tanulmányozd a Bibliát, mert aktuális válaszokat találhatsz benne az életed kérdéseire. A Békevárban elhangzott tanítások közül ezeket hallgattátok a legtöbbször a tavalyi évben. Hallgasd őket, akár először, akár újra!

Házasság hete programok Kaposváron is

2016-01-13

Egyedülálló 1 hetes rendezvénysorozat, amely Valentin-nap környékén a házasság fontosságára, értékeire kívánja irányítani a figyelmet már KAPOSVÁRON is. A Békevárban február 11-én csütörtökön, 18 órától lesz Tapolyai Emőke szexuálpszichológus előadása Szex a házasságban címmel.

Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet 2017 - Kaposvár Béke utca 30.  - kapcsolat@bekevar.hu - weboldal fejlesztő: Arteries Studio